Valoració dels 2 anys de mandat del (des)govern municipal a #Esparreguera #méspolíticaImprimir Imprimir

dragonkhanIntervenció íntegra del Grup Municipal Socialista
en el ple extraordinari municipal sobre l’estat del municipi

 

Context del ple extraordinari

Sembla mentida, però ja ha passat més de mig mandat des de les darreres eleccions municipals que van suposar un canvi en el govern municipal, però sobretot van dibuixar un canvi en les majories dels diferents grups municipals a l’Ajuntament.

Ara ha passat el temps suficient com per valorar el mandat actual i establir prioritats i fites pels propers anys fins a la fi d’aquest.

Avui ens trobem en el present ple extraordinari com a conseqüència d’un acord polític entre els grups municipals del passat mandat. Aleshores, és a dir, fa 4 anys, es va produir el primer debat d’aquestes característiques en un context de greu confrontació entre l’Equip de Govern i l’oposició d’aleshores.

Una primera reflexió, tots som responsables de l’ambient polític, però també és cert que fins que no han canviat les tornes, és a dir, fins que vostès no han arribat al govern, no s’ha pacificat mínimament la política local. El PSC no incitarem a fer pujar de nou la temperatura, continuarem amb el nostre estil de fiscalització però allunyats de la desqualificació personal.

Ara fa 4 anys, la celebració d’aquest ple no va servir per molt més que per llançar-se retrets entre el bloc de l’oposició i el bloc del Govern. La confrontació era màxima mentre que la necessitat de la situació de l’Ajuntament requeria de la màxima cohesió possible. En aquell cas, no va ser possible.

Avui, el PSC, a diferència del passat mandat, hem passat del Govern a l’oposició. La nostra actitud, però, serà la mateixa que aleshores: una actitud responsable i coherent, tant quan es governa, com quan s’està a l’oposició. Per això, volem reiterar que la celebració d’aquest ple serveixi per alguna cosa més que per xoc dialèctic entre govern / oposició.

El Govern del Dragon Khan

Si alguna cosa està demostrant aquest mandat, és que no hi ha cap norma preestablerta en política. Estem en un tot s’hi val, on els valors, la moral i la ideologia queden a un segon pla davant un pragmatisme de supervivència política. Aquest és l’objectiu actual: sobreviure.

Això és primer de tot conseqüència del propi Equip de Govern que vol vendre una imatge de rigor, d’excel·lència i d’unitat quan internament no existeix. El mateix Alcalde en molts moments ha reconegut que el seu govern està instal·lat permanentment en el Dragon Khan.

Estem davant un govern format per regidors on cadascú va a la seva, on no es fa feina d’equip, perquè uns es malfien dels altres, on l’Alcalde no delega l’Alcaldia perquè no es fia dels seu socis, com ha passat aquest estiu. A més, és públic i notori que hi ha membres del govern que amb prou feines es saluden.

Esparreguera té avui un Equip de Govern que fa de gestors del dia a dia de l’Ajuntament, però que han abandonat la política. Només cal veure els plens d’aquests dos anys. Els plens són descafeïnats, no hi ha punts de contingut polític. El Govern resta inactiu, però es clar, es que els mateixos partits que formen el Govern no es comuniquen entre ells! Com es pot fer política així?

Des de la formació de l’Equip de Govern, que ja va portar el seu temps (amb un espectacle als mitjans i filtracions a la radio), fins a la redacció d’un pla de mandat, han passat 18 mesos? Què s’ha fet en tot aquest temps?

Voldria recordar que el Pla de mandat existeix per la pressió que l’oposició vam fer després dels esdeveniments del passat 20 de desembre, on l’Alcalde (per primer cop en democràcia) va desallotjar al públic assistent a la sala de plens, i que van marcar un punt d’inflexió en el que anem de mandat.

Ens ho han posat ben difícil també a l’oposició. És molt difícil fiscalitzar el Govern quan no hi ha acció de govern o quan el relat del govern varia diàriament. Però l’oposició no podem substituir l’Equip de Govern! I aquesta és la sensació que en molts moments hem tingut el PSC durant aquests 28 mesos.

La pròpia debilitat del govern, la seva manca de comunicació i de cohesió i la falta d’un projecte o relat municipal ho demostra.

El Govern actual és com la fruita que prové dels hivernacles: aparentment té molt bona pinta, bon color i tacte, però quan la tastes està insípida, no té gust, té poques vitamines… Aquest és el gran mal de l’actual Govern d’Esparreguera.

La gran fragmentació política d’aquest mandat tampoc fa fàcil la governabilitat. Però el que aparentment és un obstacle, pot esdevenir una oportunitat si hi ha voluntat de diàleg, justament el que ha faltat en molts moments a aquest govern. Hi ha hagut mancança de diàleg que no ha permès aprovar alguns punts (com el pressupost per l’any d’enguany) i aprovar-ne d’altres (com el Pla d’Ajust que hipoteca l’Ajuntament 10 anys per una quantitat irrisòria i que després el propi Govern ha matisat i, fins i tot, m’atreviria a dir ha considerat com un error). Potser, si hi hagués hagut més diàleg i confiança política entre els grups, el curs de les coses haguessin pogut ser diferents.

Pacte de Governabilitat i Governança

En aquest punt voldria recordar l’Acord de governabilitat i governança que el PSC vam signar amb els portaveus dels grups polítics al Govern el juny del 2012 amb la principal finalitat de trencar inèrcies i evitar comportaments polítics preestablerts.

El PSC volíem contribuir a millorar el clima polític, des de l’oposició, potenciar més comunicació entre grups i forçar un nou estil de governar com requereix l’actual consistori amb 9 grups polítics i un trànsfuga.

Però no va ser possible. La tramitació del pressupost pel 2013 va evidenciar la manca de voluntat del Govern de voler entendre la complexitat del Consistori actual i va suposar una victòria de la vella política en la que només importa governar des de l’aritmètica i la cerca de majories del ple, més enllà de la repercussió social dels acords i les decisions que es prenen.

Vam signar aquest pacte, a proposta nostra, des de la bona fe, confiant en aportar estabilitat, estendre així el diàleg a la resta de forces del consistori i aconseguir aprovar uns pressupostos, els de l’any passat que eren molt necessaris per endreçar les finances municipals i no malmetre la feina feta durant el passat mandat.

Una política freda de números

Ara l’Alcalde és penja les medalles per la situació econòmica del consistori, però la realitat és que simplement està recollint els fruits de la feina del Govern anterior en el que el PSC vam centrar tot el nostre esforç en recuperar l’Ajuntament de la fallida econòmica en que el vam trobar:
• L’actual (des)govern s’ha dedicat simplement a fer seguidisme del pla de sanejament que vam elaborar el PSC el passat mandat.
• Aplica les retallades imposades pel PP a Madrid com l’eliminació de les pagues extres als treballadors, entre altres.
• Assumeix sense queixar-se les retallades de la Generalitat: reducció de les subvencions a les escoles bressol i escola de música i dansa, supressió del servei aeri, tancament de l’escola-institut Esparreguera 2, tancament de les urgències nocturnes del CAP…
• I finalment, el (des)govern municipal aplica retallades ideològiques que tenen més a veure amb un “passar comptes” que en un impacte real de despesa en els pressupostos, com l’Espai nadó o el servei de bus urbà.

Malauradament, ens quedem únicament en les xifres. Es fa política com si s’estigués en un Consell d’Administració d’una empresa. Quan fer política, és molt més que això.

Cal deixar aquesta manera freda de fer política i pensar menys en les xifres i més en les persones. Mai hem d’oblidar per a qui governem i el perquè prenem unes decisions concretes i no unes altres.

Un ple útil i en positiu

Podríem agafar el Pla de mandat, o els programes electorals respectius, exceptuant el del regidor trànsfuga, o les seves promeses i declaracions quan eren a l’oposició i utilitzar el nostre temps per evidenciar que del que van prometre i dir, no han acomplert pràcticament res. Però des del PSC volem plantejar un ple que sigui útil i serveixi per a que puguem arribar a acords entre els grups polítics sobre quines prioritats i quins objectius volem determinar fins a final de mandat.

Aquesta és la fita que des del PSC des del primera ens hem marcat, crear consensos. Hauria de ser també la fita del Govern i, sobretot, de l’Alcalde.

En aquest punt volem fer un conjunt de propostes polítiques i programàtiques per tornar i, sobretot, recuperar, la vessant política pel que queda de mandat:

1. Un canvi en l’estil de governar

2. Establir un Codi ètic per als regidors i regidores

3. Creació d’una Comissió per treballar el pressupost, les taxes i les ordenances

4. Recursos Humans: analitzar, debatre, decidir

5. Un nou model de comunicació propi del segle XXI

6. Apostar per l’educació i la joventut com a inversió de futur

7. Reforma del POUM, però també garantir un poble net pel gaudi de totes i tots

8. Establir prioritats i un full de ruta per a la regidoria d’Igualtat i Participació Ciutadana

9. Més i millors serveis socials i impuls de nous plans d’ocupació

10. L’excel·lència està en l’honestedat, la transparència i la coherència

Especialment per manca de temps, però, sobretot perquè en el proper ple ordinari tractarem les propostes que fem cada grup municipal després del debat d’avui, el Grup municipal del PSC detallarem cada punt i concretarem les nostres propostes.

Esperem i desitgem que es puguin concretar aquestes propostes amb acords amb l’Equip de Govern i altres grups de l’oposició. Aquestes propostes no són les propostes del PSC, que també, sinó que responen a propostes pragmàtiques susceptibles d’acordar-se políticament i aplicar-se en l’any i mig que queda de mandat.

Si fossin les propostes del PSC, en faltarien més, però en el mandat actual ens importa més arribar a consensos que es materialitzin abans de final de mandat que fer propostes de partit que no puguem portar a terme en el curt termini. Nosaltres seguirem fent #méspolítica.

Share This

1 comentari a “Valoració dels 2 anys de mandat del (des)govern municipal a #Esparreguera #méspolítica

  1. Pingback: Valoració dels 2 anys de mandat del (des...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>