‘Accountability’, retre comptes a la ciutadaniaImprimir Imprimir

AccountabilityAquests dies hem assistit, com cada any, al començament del nou curs polític amb actes de partit menys rígids i més informals, amb grans declaracions dels principals dirigents polítics sobre els objectius a assolir els propers mesos i fent promeses a tort i a dret, sense importar si es podran complir o si realment són les mesures que el país necessita. Poc importa, perquè com valorar-ho?

És la victòria del tacticisme sobre l’estratègia. És la victòria del curt terminisme per sobre de la mirada a llarg termini. És el poder dels partits polítics i els seus dirigents sobre l’administració. Però, un cop més, com diferenciar cada proposta? Com analitzar l’acció política d’un govern?

A diferència d’altres democràcies, ni a Catalunya i a Espanya durant aquests 30 anys s’ha instaurat una valoració objectiva de les propostes i projectes dels partits polítics i de l’acció del Govern que realitzen. S’ajusta l’acció d’un determinat govern al programa polític del partit que va guanyar les eleccions? Podem analitzar fàcilment el cost i benefici que comporten les polítiques públiques que els partits proposen i aquelles que s’apliquen quan s’està al govern?

Aquests anys de crisi estan generant un descontentament creixent de la ciutadania vers la política i els seus dirigents. Aquests darrers, però, no s’adonen encara del canvi que s’està produint en la societat i segueixen exercint la política com si res hagués passat. Sinó s’hi posa remei, la desafecció vers la política anirà creixent posant en veritable perill el sistema democràtic.

Hi ha molts factors que expliquen aquest distanciament creixent vers la política, però una de les causes principals és la falta d’informació i control sobre la pràctica de la funció pública. En el nostre país no hi ha paràmetres objectius que permetin fer un seguiment de les propostes polítiques ni de l’acció de govern. Tot queda en promeses buides d’uns i altres en un diàleg de sords entre partits de retrets constants que a llarg termini no beneficia a ningú, ni als propis partits polítics ni a la ciutadania.

Ens urgeix desenvolupar aquesta dimensió que avui dia manca a la nostra democràcia. En altres idiomes, com l’anglès, s’anomena ‘accountability’. No existeix en català, ni en castellà, un mot que expressi aquesta idea que podríem traduir com a retre comptes. La ciutadania tenim tant el dret com la necessitat de poder-nos informar objectivament sobre les polítiques públiques que es proposen i, un cop s’està al govern i s’apliquen, hem de poder saber com s’apliquen.

Estan els partits polítics actuals prou madurs com per treballar veritablement vers aquesta rendició de comptes a la ciutadania? No és una qüestió optativa sinó que esdevé un factor de supervivència de la pròpia democràcia del nostre país que podríem dir es troba inacabada o incompleta. Altres països amb sistemes democràtics més desenvolupats estan sortint molt abans de la crisi. Aprofitarem nosaltres aquesta ocasió per avançar?

777

Share This

1 comentari a “‘Accountability’, retre comptes a la ciutadania

  1. Pingback: Estada als Estats Units

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>