A Esparreguera hi haurà els mateixos col·legis l’1O que hi va haver per la consulta del 9NImprimir Imprimir

1octubre

El Parlament de Catalunya ja ha aprovat la llei del referèndum i la Generalitat ja ha fet la convocatòria pel dia 1 d’octubre. Si la situació es manté i cap òrgan estatal ho impedeix, la consulta s’acabarà celebrant. Per anticipar com serà aquesta jornada històrica a Esparreguera, hem parlat amb l’alcalde, Eduard Rivas, per saber si des de l’Ajuntament es facilitaran locals per posar-hi les urnes i quin és el seu posicionament en respecte al referèndum.

(Entrevista realitzada el dia 07/09/2017)

1. Ja s’ha aprovat la llei del referèndum, s’ha fet la convocatòria de l’1 d’octubre i de moment el TC encara no s’ha pronunciat. En el context que tot seguís així, l’Ajuntament estaria preparat logísticament per portar a terme el referèndum?

La iniciativa del referèndum és del Govern de la Generalitat i com a tal és qui ens ha d’indicar formalment que necessita del món local. No m’agrada fer ciència ficció, especialment en política, però tal i com estan les posicions d’allunyades i enfrontades no és previsible que s’aprovi una llei amb eficàcia jurídica (amb una tramitació més que dubtosa) sense que hi hagi resposta per l’altra part.

2. La qüestió més polèmica a molts municipis, és saber si des de l’Ajuntament es facilitarà l’obertura de col·legis per a la realització del referèndum del dia 1 d’octubre. De fet, el president i el vicepresident de la Generalitat han enviat una carta a tots els alcaldes de Catalunya per avisar-los que han de cedir pel referèndum els locals utilitzats habitualment per votar. Què passarà a Esparreguera i per què?

L’Ajuntament d’Esparreguera ha d’estar sempre a disposició del que ens demani el Govern. En el nostre cas únicament demanem que les peticions que rebem s’ajustin a llei i no posin en risc la pròpia institució ni els funcionaris públics. Pel que he llegit, la Generalitat és qui contempla establir el nombre i composició de les meses electorals. Per tant, com a mínim, entenc que a Esparreguera hi haurà els mateixos col·legis que hi va haver per la consulta del 9N. Aleshores governaven l’Ajuntament els mateixos partits que els que actualment ho fan a la Generalitat i van acordar l’obertura dels instituts de secundària, propietat de la Generalitat.

3. Algunes forces polítiques diuen que aquest referèndum és il·legal i que no s’ha de celebrar, mentre que d’altres opinen que el dret a l’autodeterminació és un dret fonamental i que per una qüestió de democràcia el ciutadà ha de poder opinar si vol la independència o no. Quina posició té l’alcalde d’Esparreguera davant d’aquest referèndum?

Sempre he estat partidari del dret a decidir i com a tal de defensar la sobirania política del poble català. No hi haurà cap solució viable que no sigui votada i rubricada per tots els catalans i les catalanes. Això, però, crec que no valida trencar la legalitat vigent catalana ni el reglament de les nostres institucions (com el Parlament) perquè genera inseguretat jurídica, però sobretot, genera pèrdua de suport social a aquesta causa que té una alta acceptació en la nostra societat. El fi no justifica els mitjans.

4. Alguns alcaldes del PSC s’han pronunciat a favor d’aquest referèndum i en cap cas impediran la consulta, mentre que d’altres no ho veuen així. Creus que aquesta diversitat de posicionaments fan un flac favor al partit i a la seva coherència?

No conec cap alcalde socialista que estigui d’acord amb aquest referèndum. Però té raó si algú afirma que no impedirà la consulta. Jo mateix em sento així. No soc ningú per impedir res, sobretot quan podem compartir la diagnosi del perquè estem en aquest context. Dit això, crec que cal defensar la separació dels projectes nacionals dels diferents partits polítics del que fem a les administracions locals. Són projectes i realitats diferents. Els ajuntaments no són governats pels líders polítics del país i per tant no podem parlar de coherència des d’aquesta vessant. Com a Ajuntament hem de garantir la cohesió social del municipi i la pluralitat política del Consistori, per sobre de la coherència dels relats dels partits polítics.

5. Des del PSC s’ha dit ja moltes vegades que recomanen a tots els seus alcaldes demanar un informe al secretari perquè sigui aquest qui tingui la última paraula sobre el referèndum. Vostè aplicarà aquesta directriu?

Mai he rebut cap directriu del meu partit i tampoc l’acceptaria. Sempre he defensat la lleialtat al projecte polític al que estic vinculat però no fidelitat. Hi ha matisos diferents. Sobre aquesta qüestió el PSC no ha dit res d’extraordinari: tots els acords municipals han d’estar certificats o informats pel secretari de l’Ajuntament que és qui dóna fe i verifica la legalitat de les polítiques que impulsem. És una garantia pel ciutadà. Pel moment no he hagut de demanar cap informe ni a Secretaria ni a la Intervenció de l’Ajuntament. A més, crec que ens estem equivocant de prisma sobre aquest tema: el greuge és polític i s’ha de solucionar des d’aquesta vessant, no des de la discrepància jurídica.

6. Des de l’ANC d’Esparreguera s’han recollit aproximadament 400 signatures per reclamar la col·laboració de l’Ajuntament amb el referèndum, quina resposta dóna a aquesta part significativa dels ciutadans?

Crec que l’ANC fa una feina encomiable que cada any veiem bocabadats en l’organització de la Diada. La gent que hi col·labora està molt mobilitzada i defensen els seus postulats des d’una perspectiva reivindicadora però en positiu. Crec que això és molt important posar-ho en valor. Sobre les signatures encara no les he rebudes però reitero el que he dit en altres preguntes, l’Ajuntament no és organitzador d’aquest referèndum i en el cas que se’ns demani col·laboració demanem que tingui garanties democràtiques i no posi en risc ni la pròpia institució ni el seu personal.

 

Entrevista realitzada per Oriol Esteve i publicada al 777.

Share This

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>