Per una educació més justa, social i inclusivaImprimir Imprimir

educacioLa Generalitat es planteja la reducció de 21 grups de P3 al Baix Llobregat per al proper curs, el 2016-2017.

El flamant nou Govern de la Generalitat haurà d’afrontar en les properes setmanes una primera qüestió cabdal per a qualsevol país: el futur de la seva educació. Avui dia encara estem patint les conseqüències d’una greu crisi econòmica i financera que en el seu punt més àlgid va tenir un important impacte negatiu en la natalitat. Enguany, doncs, hi ha menys infants que anys enrere a escolaritzar. A nivell material, això implica una primera i bàsica pregunta: com afrontem aquesta davallada de la natalitat en l’educació pública?

La conselleria d’Ensenyament ha tingut clara la resposta a aquesta pregunta tot entenent l’educació des del punt de vista mercantilista i econòmic. Si hi ha menys nens i nenes a matricular, caldrà reduir línies per estalviar costos.

Des del món local, sent l’administració més propera i en contacte amb la societat civil i la gent no coincidim en aquest plantejament. No serveixen les mateixes receptes i els mateixos paràmetres per fer política avui dia com abans de la crisi. Per això, demanem aprofitar l’oportunitat dels nous reptes plantejats per debatre a fons sobre quin model d’educació volem i com podem dotar i garantir unes millors capacitats i aptituds als nostres fills i filles.

L’educació ha de ser més dinàmica i vinculada directament a l’avenç i progrés de la societat. Això planteja nous escenaris i noves respostes per tal de mantenir, això sí, el mateix objectiu de sempre: fomentar l’aprenentatge i el desenvolupament integral de les persones. Cal estudiar i analitzar de forma constructiva els resultats acadèmics, l’abandonament escolar, la inversió pública que hi dediquem i com gestionem els recursos.

En la nova realitat actual, ¿podem aprofitar per mantenir la inversió pública destinada a educació (que no és precisament de les més altes de la UE) i invertir en més professorat i per tant en rebaixar les ràtios a les aules? ¿Podem garantir un mateix nivell d’inversió pública en tots els nivells educatius?

Abans que la Conselleria d’Ensenyament procedeixi al tancament de línies, hauria de poder estudiar amb atenció totes aquestes qüestions juntament amb tota la comunitat educativa. Hi ha molta feina per endavant, a les nostres mans tenim l’oportunitat de treballar per una escola més justa, social i inclusiva.

Una educació de qualitat només es pot garantir amb recursos econòmics, volem que tant l’Estat com el Govern de Catalunya aposti econòmicament pel seu futur. Aposti per la seva educació. Per aquest motiu, els i les socialistes del Baix Llobregat participarem en les mobilitzacions organitzades pels sindicats contra el tancament de les línies i presentarem mocions de rebuig al tractament mercantilista de l’ensenyament i de defensa d’una educació de qualitat als nostres ajuntaments.

Article publicat a El Far

Share This

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>